Still under construction

May 29, 2007
Still under construction
Advertisements

+sekian lama+

May 15, 2007

 

 

 

 

 

Assalamualaikum wbt!
Posted 1,
Wachaa…..
dah lama aku x menaip sepatah dua kata kat blog kesayangan aku nie.. Baru hari nie tergerak hati nak menaip. Maklumla sejak² ade baby… Dah 3 bulan lebih berlalu. Begitu pantas masa tue berjalan meninggalkan saat² yg paling indah dalam hidup aku. Anak yg aku kandungkan selama 9 bulan telah pun lahir pada 2.2.2007. So, kalu nak tgk gambar sila la lawati fotopages aku yg sentiasa aku update!

Posted 2,
Pengalaman bersalin………

Read the rest of this entry »

+mcm² rasa+

January 17, 2007

Assalamualaikum,

Posted 1,

SELAMAT TAHUN BARU 2007
Read the rest of this entry »

+3 hari+

December 26, 2006

Assalamualaikum

Hari yang penuh dengan cerita………………………….

Read the rest of this entry »

+HANYA KAU YANG SATU+

December 19, 2006

Assalamualaikum,
Hari nie hari selasa.. Arghh, cepat tul mase tue berlalu. Semalam gaji baru masuk + ngan imbuhan tahunan (hesheshes~!) Wah~! Beshnyer…. xde ape yg besh cuma duit dalam akaun jerk yg banyak. maklum la, gaji tahap pipit jerk. Sekali masuk tahap helang, terasa gak kelazatannya.. hehhehe…. Hari nie, baru aku dapat kuarkan duit dalam akaun. Banyak perkara yg dah aku selesaikan…

* PTPTN
* TABUNG HAJI MAMA
* TABUNG HAJI AKU
* MAYBANK ABAH
* MAYBANK ALONG (bkn ahlong) – Utang lamo

Bulan nie aku budget duit imbuhan tahunan (bonus) aku x nak usik. Then aku dah transfer duit tue ke akaun Mama aku. Manalah tahu.. ape² hal terjadieq dikendian harikan… Kiter tak tahu. Watever, gi Tabung Haji tadi dapat gak sedikit cenderahati dari TH. Derang kasik kelander. Orang lain dapat satu, aku siap mintak dua.. hahhahah…. sempat mengorat even dah peyot besor nie…. hehhehe. Bagus gak.. Leh aku send balik kampung coz mama aku suka simpan kelander nie. Setiap ceruk bilik x kire la bilik air, mesti ade kelander. Sementara termenung dalam bilik air tue leh la, telek² kelender. Ahhahahaa….. ape kejadah semua ini.
Read the rest of this entry »

+Ketenangan+

December 14, 2006

+Rest In Peace+

December 14, 2006

Pagi yg cukup menyakitkan~!! Kaki aku cramp malam tadi. Adeyyy…. Kul 5 pagi aku mengurut² kaki aku nie. Nak gerakkan hubby, terasa kesian lak. Herm… Nie la 1st time aku ghase cramp. Sebelum nie x penah kena lagik. Perot dah masuk 8 bulan baru aku ghase skali. Heh~!! Sampai pagi di opis, ghase cramp nie masih lagik terasa. Pepagi lagik aku dah mintak member opis aku si Riza tue urutkan. Tengkiu frend~!

Semalam cukup 8 bulan aku mengandung (Kalu ikut perkiraan akulah~!). ‘Dak kecik’ semakin hari semakin aktif. Kekadang terasa geli dan terasa sakit pun ade. yelah… Kaki ‘Dak kecik’ dok menendang² perot aku nie. Kekadang timbul sana timbul sini. Kekadang aku ghase kaki dier sebab kecik kaki dier menendang perot aku nie mang nampak. Terbayang²…. comeinyerrrr~!! Tak saba mama nak tgk muka baby mama nie…. Semalam mama mimpi ‘Dak kecik’~! Dalam mimpi tue, anak mama dah agak besar dalam sebulan dua.. dah pandai ‘gah’. Gelak² ngan mama… Uwaaa~!! X sabarnya mama….

Pagi tadi nak gi keje.. papa hantar g keje naik motor. Kat atas motor tue sesambil mulut aku terkumat kumit berzikir, tergerak lak hati nie ghase ghisau dan kekadang ghase tenang dan hepi. Ghisau, bukan sebab takut nak bersalin tapi ghisau bagaimana aku nak mendidik anak aku bila dier kuar nanti. Boley ke aku nie~? Boley ker ‘Dak kecik’ nie jadieq seorang anak yg berguna utk kedua org tuanya~? Terus terbayang aku kepada mama ngan abah aku di kampung. Dah 24 tahun derang menjaga aku. Boley plak~! Kenapa aku x boley… Memang boley tapi nak mendidik anak menjadieq seorang yang soleh dan berguna, tue yang menjadieq persoalan aku.. Tapi itulah perkara² yang slalu gak aku discuss ngan hubby aku. InsyaAllah~!! Mama ngan papa cuba bat yang terbaik utk ‘dak kecik’ nie… Tapi ghase ghisau nak bersalin tue mang ade even sedikit tapi perkara nie macamana pun aku kena jugak tempuh. Even nyawa di hujung tanduk~! Aku slalu amalkan doa yang mama bagik pada aku. Semoga Allah permudahkan segala urusan aku. Wallahualam…

+Long time+

December 12, 2006

Assalamualaikum..

Posted 1,
Amboih, lama sungguh aku x meluahkan segala isi hati aku kat sini. Maklum la kesibukkan membuat bunga telur sepupu aku utk majlis perkahwinan dier yg telah berlangsung pada 1 dan 2 disember 2006 ghitu sehingga ke majlis bertandang pada 10 disember 2006. Lagipun, terasa malas di hati nie membuatkan aku lagik malas nak menaip sesuatu di website aku nie. Watever, aku nak mengucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU UTK SEPUPU AKU ASY SYUARAA & SUAMI. Semoga kekal ke hujung nyawa. Nak tgk gambo silalah lawati —–>> http://shiemz.fotopages.com

Posted 2,
Semalam aku belek2 barang² baby aku. Alhamdulillah aku ghase dah complete dah. So, xde benda yg nak dighisaukan bab pakaian/peralatan baby. Kalu ade pun, kendian² la aku beli. yg penting barang yg nak dimasukkan ke dalam labour room. Sonoknya bila tgk barang baby. tetambah tgk playpen dier… Tak saba ghasenyer nak cepat² ade baby… Watever, tgk la dalam fotopages aku barang² baby yg dah aku beli….

+ 7++ Pregnancy +

November 29, 2006

Assalamualaikum,
Pagi nie aku nak citer mengenai check up aku pada hari Isnin (271106) ghitu kat Klinik DBKL. Herm.. Pagi tue hubby aku hantar g sana. Agak awal gak then x ghamai orang. Nasib baik la.. Dari satu bab ke satu bab dan dari satu bilik ke satu bilik… sehinggalah sampai ke bab yg terakhir. Consultant dari nurse kat situ. Ape yg membuatkan aku agak terkejut… beruk gak la~! Nurse tue mengatakan yg aku dah 34++~?! Magic tul aku ghase~! That’s mean aku dah 8++. Giler per… nak terbersalin aku mendengarnya…. Aku tanya nurse tue berulang kali..

“Betul ke nurse~??” soal aku
“Betul… awak skrg dah 34++. Xkan awak x tahu~!?” kata nurse tersebut (mcm
karangan lak aku ghase)
“aik? Betul ke……” aku kehairanan
“Dah bat persiapan baby ker?” soal nurse tue
“Dah….”
“Skarang nie awk kena prepare dah brg baby..”
“A’ah, memang dah prepared.” Jawab aku yg masih la ghase magic…
“Ok, nie kad n dtg balik pada 11 dec”

Read the rest of this entry »

+Petua & Amalan Ketika Hamil+

November 24, 2006

Assalamualaikum,

Proses pendidikan mula berlaku ketika bayi masih berada dalam kandungan ibunya. Pendidikan pada peringkat ini lebih bercorak kerohanian, iaitu:

* Bagi ibu-ibu yang mengandung digalakkan supaya memperbanyakkan bacaan Al-Quran terutama surah Yusuf, Mariam, Luqman dan At-Taubah.

* Ibu hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah S.W.T agar anak yang bakal dilahirkan itu nanti menjadi seorang anak yang soleh, berilmu, beriman, bertakwa dan berakhlak mulia.

* Ibu bapa hendaklah mendapat rezeki daripada sumber yang halal supaya benih yang bakal dilahirkan itu nanti datang daripada darah daging yang halal.

* Ibu hendaklah makan makanan yang berzat dan sentiasa menjaga kesihatan tubuh badannya. Kebersihan diri hendaklah diutamakan bagi menjamin kesihatan anak-anak dalam kandungan. Faktor kesihatan amat dititikberatkan oleh Islam sehingga Islam memberikan kelonggaran kepada ibu yang mengandung untuk berbuka puasa sekiranya merasakan puasa itu menjejaskan kesihatan diri dan anaknya.

* Ketika mengandung, ibu perlulah menyesuaikan diri dengan perubahan-perubahan yang berlaku kepada dirinya. Pada waktu begini sememangnya keadaan ibu agak berbeza dari waktu – waktu biasa, terutamanya bagi ibu yang bakal melahirkan anak yang pertama. Mungkin selera makannya hilang, perasaan agak terganggu(sensitif) dan hatinya boleh berdebar-debar kerana bayi dalam kandungannya itu adalah sebahagian daripada dirinya. Ketika ini para suami hendaklah lebih memahami keadaan isteri serta memberi dorongan yang kuat kepadanya. Read the rest of this entry »