112226317309120950

Menghitung hari, detik demi detik (lagu Krisdayanti). Lagu nie seolah² ditujukan buat aku yg tengah berdebar nie. Almaklum sajalah, kalu x silap aku masih ade 10 hari lagi majlis aku akan dilangsungkan iaitu majlis pertunangan aku. adeyy… bercampur baur perasaan aku time nie. Perasaan mase aku gi interbiu kerja pun x mcm nie ghasanya. Mcm² ada….gementar, ketaq,malu, segan,gabra… wah… full wiz filling.. Dalam masa yg singkat nie, aku perlu pikirkan last preparation sebelum hari pertunangan tue nanti. Nasib baiklah, last month aku balik buat ape yg patut.. hantaran, baju semua dah setel… Semua aku bat ngan usaha aku sendirik tapi atas bantuan mama dan abah. Maka teringan lah sket bebanan yg sedang aku pikul nie. Kalu citer bab duit, malaih aku nak pikir.
Dalam hal nie, mama banyak gak membantu aku. Segala kotak, sgala renda² aku dah siapkan.. cuma mama yg akan sediakan barang² utk diletakkan dalam kotak² tue. Sian mama, terpaksa uruskan sorang² kat kampung. Nasib baik aku dah readykan semua last month. Ringan sikit beban mama. Cuma persiapan utk jamuan, mama kena arragekan sbb mama bab² penyediaan makanan memang 1st class. Sape yg makan masakan mama, mesti pujinyerlah! Maveles….. Tapi aku xkan biarkan mama kesorangan dalam hal² nie. Aku akan pulang awal ke kampung dalam hari khamis, sbb majlis pertunangan aku tue jatuh hari sabtu iaitu 6 aug bersamaan 1 Rejab.. Sedara mara termasuklah mak sedara dan sepupu sepapat aku akan hadir utk membantu. Very sure!
Abah lak.. sibuk tengah tambah ‘garage’ depan umah tue. Maklumlah, menantu, anak sedara, sedara mara makin maju.. masing² ade kete sendirik…‘garage’ yg ade skarang nie hanya muat² utk kete abah aku tue jerk.. Lgpun memang angan² abah dari dulu nak bat ‘garage’ tue. Kalu x silap aku, dah 7 thn > dari along ngah membujang hingga skarang still the same jer umah tue… xde tambah². Anak buah aku pun dah 3 orang skarang nie. Semua nakal². Tak salah kalu tambah ‘garage’ tue. Tapi sian kat abah. Lepas projek ubah suai SM Syed Saffi, dier terus bat ‘garage’ tue. Nasib baik dier upah orang batkan.. kalu x, penat gak orang tua tue nak pulun sorang². Dah ler x de anak laki. Semua pompuan. Nak harap menantu.. muahahhaha.. nak kata x leh harap, sian lak nak cakap… tapi xpe lah… nak harap cucu, semua kecik² lagik. Ape yg derang tahu tentang kesusahan tok wan derang tue. Aku lak, x tahu nak bantu ape. Cuma aku dapat bantu bg support kat abah aku tue. Aku dah x penah mintak duit sejak aku berkerja nie. Alhamdulillah… kalu x, dulu kalu aku kol jerk.. mesti dier tahu tujuan aku kol. Tapi skarang tidak lagi. Aku kol tetiap hari tanya khabaq, tanya kesihatan mama abah aku tue. Sian lak aku tengok. Ntah la, makin hari makin sayang aku ngan mama abah aku tue… Makin aku appreciated derang. Aku mesti kol dengar suara derang. Kalu x, xleh dok aku buat keje kat opis nie. Whatever, aku mohon pada Allah..Semoga Tuhan panjangkan umur dan bertambah kesihatan derang.
Selain dari tue, aku ade gak kawan baik yg membantu aku. Nak kena gak sebut nama dier nie.. kalu x, boley tahan lazer dier kat aku.. namanya ‘asz’. Dier bantu aku utk bat cenderahati utk tetamu. Thanks frendz… u’re my best frendz! Kalu xde dier, x terbuat gak cenderahati utk tetamu nie. Tp dier yg offered nak bat. Aku ikut jerk.. nampaknya,bila kena giliran dier nanti aku nak kena hulur bantuan gak la tuh.. muahahahhah…….. tp xpe, bg lepas aku dulu.. tapi aku xde dengar khabaq psl cenderahati utk tetamu nie dr dier. Nak kena kol gak nie.. tanya khabaq. Satgi, x siap lak.. mampuih aku…
Herm..AKu ghasa dah xde ape aku nak pikirkan lagik..cuma alas dulang yg x habis² aku jahitkan dengan manik tue. Nak kata aku nie seorang yg ghajin, x jugak. Tapi ntah la.. tetiba berubah lak.. ekekkeke…. perempuan melayu terakhir…… Semalam aku kuar ngn dier gi Semua House, beli manik utk alas dulang tue. Herm, nak membeli susah sungguh.. maklum la, lelaki kalu tunggu pompuan beli barang. Satgi ade la muka sekoq² mcm taik.. Aku pun cepat² la bat pilihan. Tapi sempat lagik ‘dier’ berangan. Bila tengok hantaran lawa² kat sayang you tue. Semua dier nak suh aku buatkan. Aku ghasa dier lebey percayakan aku buat hantaran dr kakak dier yg buat. Tapi ntah la. aku pon x tau la nak kata apa. Tapi aku bangga gak, sbb hantaran semua aku buat sendirik. Walaupun xde la cantik mana pon hantaran tue, tapi aku PUAS HATI GILER BABAS!! muahhahaha….. terpamer gak kreativiti aku nie.. ‘dier’ pun cakap aku nie ghajin. Yela, nak bat camne. Nama pun pompuan. Lastly kena masuk dapur gak…
Wargh….ape yg perlu aku lakukan diakhir² persiapan nie?? JOm, check it out!!
  • Bajudah siap tergantung
  • tudung – belum decide lagik
  • selendangdah siap jahit
  • hantaran – casing dah, isinya belum lagik
  • dulang hantaran – mama pinjam kat wa
  • alas dulang – on the way.. tinggal 3 alas lagik
  • cenderahati tetamu – still under construction..muahahaha
  • penginapan sebelah ‘dier’dah booked/paid
  • cincin – next week gi pilih cincin (risik/tunang). Wah..serah pada aku spenuhnya… best!
  • kameraman – dah bayar deposit/balance mase majlis kot
  • mak andamaku sendirik da…

Herm..alhamdulillah. Masih ade mase kalu ade benda² yg tertinggal yg patut aku buat. Tapi 70% dah setel dah nie. 10% mase aku ngah ready, 10% mase majlis berjalan, 10 % lagi majlis dah habis.. dan finalnyer hanya ALLAH SWT yg tentukan. Semoga berjalan dengan lancar…amin..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: